Tip voor schaatsers (en trainers) om het ijs mooi glad te houden?

Na het opstappen op de baan rijden de schaatsers een paar rondjes om zich dan te melden bij de trainers van de verschillende clubs die aan de rand van de baan tussen de startlijnen van de 1500 meter en de 5000 meter (op de kruising) staan te wachten.

Bij het afremmen gebruiken veel schaatsers te ‘”techniek” om beide schaatsen dwars op het ijs te zetten of om met de zogenaamde “pizzapunt” tot stilstand te komen bij hun trainer, ze gebruiken hierbij de gehele breedte van de baan.

Deze “techniek” zorgt er echter voor dat het pas gedweilde ijs binnen 5 minuten helemaal wit is door het schraapsel wat bij bovengenoemde “rem technieken” vrijkomt en op het ijs blijft liggen, dit kan niet de bedoeling zijn. Bovendien worden je ijzers door deze manier van remmen snel stomp.

De Baancommissie doet hun uiterste best om, in samenwerking met de ijsmeesters, het ijs voor elke training spiegelglad en in topconditie te krijgen. We moeten met z’n allen proberen om de baan de hele training zo mooi mogelijk te houden.

De Baancommissie adviseert daarom om de “professionele” remtechniek toe te passen, hierbij wordt afwisselend op het rechter en linkerbeen gestapt om zo de snelheid te verminderen.

Wat ook kan helpen is het alvast rechtop gaan staan als je weet dat je 200 of 300 meter verderop moet gaan verzamelen, hierdoor is je snelheid al zover afgenomen dat je zonder moeite zonder ijs af te schrapen kunt remmen.

Moet je toch op het laatste moment hard remmen doe dat dat in het trainers-vak binnen 1 a 2 meter van de kussens zodat de rest van de baan mooi glad blijft.

We vragen ook aan de trainers om hun pupillen hierop te wijzen en deze remtechniek aan te leren.

Alvast bedankt voor je medewerking

Het bestuur van de Baancommissie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.